tirsdag 18. juni 2013

Peru - Trujillo

Vi tar en lang busstur fra Ecuador og over grensen til Peru. Det er lite å finne på i hovedstaden Lima, så vi drar videre sørover til byen Trujillo. Her er befinner vi oss i en sentral park i byen. 
Vårt første inntrykk da vi kommer til Peru er at her er det veldig ørkenbelagt. Trujillo er mest kjent for sine arkeologiske funn i sandørkenen. Her er vi på guidet tur og berget i bakgrunn heter "Huaca del sol" og betyr "Soltempelet". Den er enda ikke blitt utgravd.
Fra der vi står foran berget er "Hucaca de la luna" som er månetempelet. De startet utgravingen i 1998 og fann store funn som ble lagt av "Moche" som de het på den tiden før Inca-folkene ble etablert.
Her er en rekonstruksjon fra forrige bilde, og dekorasjonene de lagde symbolisere dyr og arbeidere.
Alle disse funnene lå under store sanddyner så fargene ble godt bevart. De er mer enn 3000 år gamle og "mochene" bygde templer for religiøs aktivitet. Disse ansiktene skal symbolisere mytologisk "moche gud". Ofte er det prestene som har den høyeste hierarki, for de kan ruse seg på organiske planter og dermed snakke med Gud.

Vi fortsetter ferden til et annet tempel som kalles for "Regnbuetempelet". Det som karaktiserer dette tempelet er hvordan de har laget de ulike figurene som et relieff.

Vi drar til et annet kjent arkeologisk sted "Chan Chan". Dette var den største byen i hele Sør-Amerika før Columbus sin tid (850 e.kr).

Mye av det er faktisk rekonstruksjon hvor de dekket til orginalen med ny material for å beskytte den. Mer en 30 000 mennesker bodde her helt til 1470 e.kr da inca-riket tok over.

Etter en lang guidet tur, avslutter vi ferden på stranden. I bakgrunn ser vi gamle fiskebåter av strå som fremdeles er i bruk for tradisjonens skyld. Vi rakk akkurat ikke å se hvordan de lokale fiskermenn fisket på gamle måten, så vi ser på surfere uti havet isteden. Mange surfere fra hele verden kommer til Peru's kystlinjer fordi de har gode surfeforhold her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar