tirsdag 28. mai 2013

Galapagos

Vi endrer på reiseruten og reiser spontant til Galapagosøyene. Her finner vi verdens beste natur, strender, dyreliv og ikke minst marineliv!
På verdens beste strand "Tortuga bay" hviler marine iguanaer, noe som ikke er et sjeldent syn her.
De er godt kamuflerte i disse lavasteinene som preger mye av naturen i Galapagos.
Den største grunnen til å dra til disse øyene er for å se på dyreliv både på landet og i havet. Beste måte å gjøre det på er å dra på overnattingscruise som vil ta oss med på ulike småøyer. 
Mest kjent er Darwin's finker som er et grunnlag for hans teorier om artsdannelse, naturlig utvalg og evolusjonsteorien. Vi har aldri vært så interessert i fugler før nå og her sitter en vampyr fink. Den har fått navnet fordi den kan livnære seg på blod.
 
Disse tre sjøfuglene er av samme familie og har hver sin karakteristiske trekk. 1. Nazca bobby i hvit fjær. 2. Blue-footed bobby med knallblå føtter. 3. Red-footed bobby med røde føtter. 
Navnet "Bobby" kommer fra spansk "bobo" og betyr dum, fordi da de første sjøfarene kom til Galapagosøyene, oppdaget de at disse fuglene var lite redde menneskene. Av den grunn ble ofte mange dyr et lett bytte for mennesker og flere arter ble uttryddet. 
Spesielt skildpaddene som har evne til å leve opptil et år uten mat ble fanget og snudd opp ned, slik at sjøfarene kunne få fersk kjøtt på reisen. Dette er en "Giant land tortouise" og er rundt 40-60 år noe som er ungt. "Lonesome George" var den siste av sin egen art og døde i 2012. Han ble bare 100 år, men vanligvis kan de leve mye lengre.
Vi er tilsammen 9 personer på tur i båten og vi har selvfølgelig med oss en naturalist guide som er flink til å vise oss rundt. Hun er veldig streng på hvor vi fikk lov til å gå og det er strengt forbudt å ta på dyrene. Det finnes en 2-meters regel, men den ble ofte fort brutt. Dyrene på Galapagos er beskyttet av lov og de bevarer naturen godt.
"Frigate birds" under paringstiden blåser de opp den røde strupen for å tiltrekke hunnene (den hvithodete i bakgrunn). Den som har størst og mest rødlig strupe får damen.
Dette er en annen type iguana, en land iguana som ligner på et forhistorisk monster. Den liker å spise kaktus.
Naturlandskapene på de ulike øyene kan variere fra svart/brun lava-landskap til mer grønnlig kaktus landskap. 
Sel-kolonier finner vi overalt og de har sine egne private strender. Annelin tar seg en blund sammen med de.
En baby-sel sover med en sjøskilpadde.
Noen mener at pingviner finnes kun på sydpolen, men der tar de feil. Galapagos pingviner er de nordligste pingvinene på jorda. Til tross for at de ikke kan fly er de super raske under vann.
Med snorkle utstyret utforsker vi livet under vann og her finnes det mest utrolige. 
Fargerike fisker av alle slag. I midten en "parrot fish" og stim av "surgeon fish".
Nysgjerrige sjøløver som leker med oss.
Haier av ulike slag. Her snorkler vi på "kicker rock" og under oss svømmes over 20 Galapagos haier, pluss noen søte hammerhaier.
Noen få "Eaglerays" som nærmest flyr av gårde under oss. Muligens heter det piggrokker på norsk.
"Golden cowray" er en annen type piggrokk, og de er ikke giftige om vi blir stukket.
Store sjøskildpadder er lette å få øye på, og som alle andre dyr på Galapagos er de lite sjenerte.
Det er også gode muligheter for dykking her, men vi liker snorkling best hvor man egentlig så flere fisker/dyr. Under dykkingen ser vi  "white tip shark" noe som er mest interessant, ellers er det ikke så spennende....
Ja, det er litt av en opplevelse vi får på disse Galapagosøyene. Vi anbefaler på det sterkeste å dra hit både for voksne og barn. Hittil er dette de beste ferieminnene vi har fått på rundturen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar