lørdag 22. juni 2013

Cusco

Da er vi på vei til byen Cusco med buss selvfølgelig. Vi tar en pause ved veien og vi er allerede høyt oppe på Andesfjellene. Magnus har på seg alpakka genser for kaldt er det allerede.

Bussen stopper på en lokal gård langs veien og her lager de mat rett fra gryta. Kokt høne og maiskorn blir vår lunsj.

Da vi ankommer Cusco går vi på fottur enda lenger opp i høyden for å se byutsikt. Byen ligger på ca 3400 meters høyde og var hovedstaden under Inka-riket rundt 1400-1500 tallet.

Annelin finner endelig sitt lamadyr, for dem så vi ikke noe av i de andre byene vi besøkte tidligere.
Lamaen ble brukt som husdyr hos Inka-folkene også alpakka som er en annen klassifikasjon av lamaen. Alpakkaen er kjent for god kvalitet på fibrene og var luksuriøs på den tiden. Den skal visst være 5 ganger mer varmere enn saueull.
Da er det bare å kjøpe alpakka for alle pengan for å holde oss varme i kalde Norge.
 
Selv om det er kaldt i denne høyden er det fremdeles veldig varmt når sola kommer fram. Vi er i sentrum av Cusco og i en kjempe flott parkområde som spanjolene grunnla en gang i tida etter at de tok over i Peru.

Magnus sitter og nyter livet.
Ellers i hverdagslivet her, pusser peruanerne så skoa skinner for å tjene til sitt levebrød.
Noen kvinner i tradisjonsrike klær går rundt og selger diverse ting, eller tjene penger på turister som vil ta et bilde av dem.

På denne dagen er det "Corpus Christi festival" og det er parader med korps som går rundt omkring i byen som minner mye om "semana santa", hvor de bærer på store flåter. Vi spaserer en tur inn i gågata hvor de selger mat i bodene.
Peruansk versjon av Cola, men kalla Incakola. Smaker som ananasbrus.
De ulike bodene i gata minner mye om Bøndenes market i Trondheim, men ikke helt det samme når vi finner ut at det er grilla marsvin som er mattradisjonen i Peru.

På et fat får vi servert marsvin, kylling, noe innvoller, maisbrød, ost, rogn og noe som ligner på sjøgress. Et stort festmåltid for de lokale.
Annelin bestemmer seg for å hive seg inn på den peruanske livretten. Beklager alle marsvinelskere (men det er ikke så verst). For håpe magen klarer seg til dagen etterpå når vi starter vår Inca-trail!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar